Olen jo kauan halunnut tietää, miten vaahtokarkkeja tehdään. Sattumalta löysin Kermaruusun blogista vaahtiksien ohjeen. Ja pakkohan sitä sitten oli kokeilla! Kermaruusun ohjeessa vaahtiksien tekoon tarvitaan glukoosia, jota minulla ei sattunut olemaan. Aikani nettiä selailtuani sain selville, että glukoosin voi korvata siirapilla. Tässä reseptissä käytin vaaleaa siirappia. Kermaruusun reseptissä puhuttiin myös paljon sokerin oikeasta lämpötilasta sitä kiehautettaessa; lämpötilan tulisi nousta 127 asteeseen. Itse en omista minkäänlaista lämpömittaria (paitsi kinkkumittarin) joten arvioin sokeriliemen lämpötilan.

Yllätyin, kuinka omatekemät vaahtokarkit maistuivat todellakin vaahtokarkeille ja näyttivätkin jopa oikeilta vaahtiksilta! 

Tätä ohjetta taidankin lähteä kehittelemään ja kokeilemaan eri värejä ja makuja

Vaahtokarkit

200 g sokeria

2 rkl glukoosia tai vaaleaa siirappia

0,5 dl vettä

7 liivatelehteä

100 g kananmunan valkuisia

1 rkl vaniljasokeria

2 dl tomusokeria

2dl maissitärkkelystä tai perunajauhoja

elintarvikeväriä

makuaromia

 

Mittaa kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Mittaa omaan kulhoon valkuiaset ja vaniljasokeri. Laita myös liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Anna sokeriliemen kiehua sataan asteeseen ja aloita sen jälkeen valkuiaisten ja vaniljasokerin vatkaaminen vaahdoksi. Jatka vielä hetki vatkaamista. Tarkista sokeriliemen lämpötila (127 astetta) ja kaada liemi nauhana valkuiaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Purista liivatelehdistä nesteet ja sulata lehdet mikrossa omassa astiassaan. Lisää liivatesulaan haluamasi väriaine (itse käytin punaista). Kaada lopuksi liivatesula vaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa taikinaa vielä hetki, kunnes taikina on kiiltävää ja tasaista tahnaa. Sekoita keskenään tomusokeri ja tärkkelys. Siivilöi tomusokeritärkkelys leivinpaperille tasaisesti. Pursota vaahtokarkkitaikina ison, pyöreäsuisen pursotuspussin avulla noin viideksi paksuksi pötköksi leivinpaperille. Anna vaahtokarkkipötköjen jähmettyä parisen tuntia ja kieritä ne sen jälkeen tomusokeritärkkelyksessä. Leikkaa tangot sopivan pituisiksi paloiksi.