24 sämpylää:

7,5 dl vettä

75 g tuorehiivaa

1 rkl siirappia

0,5 rkl suolaa

3 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäleseitä

12 dl sämpyläjauhoja

100 g siemeniä (kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä)

100 g porkkanaraastetta

1,5 rkl öljyä

 

Raasta porkkanat. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta) ja murenna siihen hiiva. Lisää suola ja siirappi. Lisää vehnäleseet, ruis- ja sämpyläjauhot sekä öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää siemenet ja porkkanraaste ja kääntele ne taikinan joukkoon. Nosta taikina lämpöiseen paikkaan kohoamaan.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja pyörittele taikinasta pellille n. 24 pyöreää sämpylää. Paista uunissa n. 20 min ja sivele paistuneet sämpylät kevyesti vedellä.