Puoli kiloa on vähimmäismäärä kasviksia, hedelmiä, marjoja ja vihanneksia päivässä. Tuohon määrään ei kuitenkaan lasketa mm. perunaa, bataattia tai kuivattuja hedelmiä. Helpoiten tuon 500 grammaa täyttyy, kun joka aterialla syödään jotakin kasvista, hedelmää, marjaa tai vihannesta. Kasvikset ja vihannekset (kuten salaatilehdet, kurkku, tomaatti, porkkana, kukkakaali jne.) koostuvat pääosin vedestä, joten niitä voi syödä päivässä niin paljon kuin napa vetää. Sen sijaan etenkin painoaan tarkkailevien tulisi hieman rajoittaa hedelmien ja marjojen määrää, sillä ne sisältävät enemmän energiaa kuin esim. kasvikset. 1-3 hedelmää tai marja-annosta (n.2 dl/annos) on riittävä määrä vuorokaudessa tyydyttämään erilaisten vitamiinien tarvetta.

Kasviksista saa huippuhyviä ruokia, mutta niiden maustaminen ja monipuolinen käyttö vaatii hieman aikaa ja viitselijäisyyttä. Erilaiset tuoreraasteet ja salaatit ovat loistavia aterian perusteita, joiden kanssa voidaan nauttia esim. kanaa, lihaa, kalaa, tofua, fetaa, jne. Salaatista saa entistäkin ruokaisamman lisäämällä siihen jonkin laadukkaan hiilihydraattilähteen, kuten täysjyväpastaa tai -riisiä. Kasvisten vitamiinit imeytyvät paremmin, kun joukkoon sisällytetään jokin terveellinen rasvanlähde; pähkinöitä, siemeniä, lohta, oliiviöljyä jne.

Vain mielikuvitus on rajana!

Kun nauttii päivittäin runsaasti kasvikunnantuotteita, keho kiittää: aivot pysyvät virkeinä, suolisto saa riittävästi kuituja toimiakseen, solut täyttyvät vitamiineista ja hivenaineista ja mikä parasta, vyötärö pysyy solakkana kuin itsestään

Tässä siis yksi salaattiohje lisää:

300 g porkkanoita

2 ananasrengasta

50 g maissia

50 g jääsalaattia

150 g kurkkua

100 g raejuustoa

loraus öljypohjaista salaatinkastiketta

 

Raasta porkkanat ja kurkku kuorimaveitsellä isoiksi raastesuikaleiksi. Asettele lautaselle raasteet, salaatinlehdet, maissit, ananasrenkaat ja lopuksi raejuustot keskelle. Lorauta tilkka salaatinkastiketta tai öljyä.